Claim your name!

Daarbij doel ik niet alleen op personal branding, maar in dit artikel vooral op het vastleggen van uw (bedrijfs)naam bij de diverse sociale media.

Zorg dat u uw naam vastlegt, voordat een ander dat doet!


Zo was er enige tijd geleden iemand die het wel grappig leek om een Carglass Twitter-account aan te maken en anderen die zich negatief uitlieten over de bekende commercials te bedreigen met juridische stappen. Dit leidde binnen enkele dagen tot een sneeuwbaleffect van negatieve publiciteit die zelfs door de landelijke media werd opgepikt [nu.nl, RTLnieuws]. Inmiddels is het nep-account verwijderd, maar is het kwaad al geschied.

Het is erg vervelend als u via de media moet vernemen hoe er over uw bedrijf gedacht wordt!

Vaak geldt een “wie het eerst komt, het eerst maalt”-principe bij het vastleggen van domeinen/profielen. Vaak is het voor de rechtmatige eigenaar achteraf mogelijk om alsnog de accounts te verkrijgen, maar dit is vaak een tijdrovende (en soms kostbare zaak), dus voorkomen is beter dan genezen.

Hoe is uw naam te claimen?

LinkedIn

Ik ga er van uit dat u reeds een LinkedIn-account heeft, échter standaard heeft deze een -onnodig- complex “publiekdomein”, want zeg nou zelf, wat is makkelijker te onthouden:
De standaard link: http://nl.linkedin.com/pub/uw%20naam/27/337/9983
Óf de zelf aangepaste profiel link: http://nl.linkedin.com/in/johnsmits

Op LinkedIn.com kunt u uw persoonlijke profielnaam vastleggen, door via “profile” in de menubalk naar “edit profile” te gaan en achter “Public Profile” op “edit” te klikken, zie onderstaande scherm afdrukken:

Twitter

Voor het aanmaken van een Twitter-account, gaat u naar Twitter.com, klik op “Sign Up”, vul in de daarop volgende pagina uw gegevens in en u kunt van start. Kies een korte “username” die

Domeinnamen

Het is verstandig om via uw hostingprovider domeinnamen vast te leggen die beschrijven wat u doet en die vervolgens naar uw website verwijzen (forwarden), zoals bijvoorbeeld:

  • VolkswagenDealerRotterdam.nl
  • WinterbandenUtrecht.nl
  • ZomerInspectieVoorUwOpel.nl
  • BetaalbaarAutoOnderhoud.nl
  • AccessoiresVoorUwAlfaRomeo.nl
  • Etc.

Door een beschrijvende domeinnaam bent u beter vindbaar voor uw doelgroep.

TIPS

Social media strategie

Ook al heeft u nog geen social media strategie, leg in ieder geval alvast de gewenste naam(en) vast, van uw bedrijf, maar ook van uw belangrijkste medewerkers (zij zijn immers uw visitekaartjes). Mocht u dat nog niet gedaan hebben, u bent niet de enige, volgens een artikel in Management Team zijn zelfs topondernemingen er nog niet aan toe gekomen… snel even doen dus!

Handtekening

plaats links naar uw website(s) en belangrijkste sociale profielen onderaan uw e-mails in de “handtekening” (signature) en op bijvoorbeeld facturen, zo brengt u de verschillende “gezichten” van uw bedrijf regelmatig onder de aandacht van uw (potentiële) klanten.

Gepubliceerd door

John Smits

John Smits is de man achter SmitsAutomotive.com